Fazer etsii ratkaisuja vehnäyliherkkyyteen kiinalaisen huipputohtorin avulla

Doctor Xin Huang cooks.

Yli miljoona suomalaista kärsii vehnäyliherkkyydestä. Fazer etsii vatsaystävällisiä tuotteita korkealuokkaisella tutkimuksella, jossa on mukana mm. kiinalainen tohtori Xin Huang PoDoCo-ohjelman kautta. Kuva: Verna Heikkilä, Fazer.

Suomalainen elintarvikeyhtiö Fazer on löytänyt uuden kanavan edistämään kansainvälisesti tunnustettua tutkimustaan viljoista ja niiden suhteesta suoliston hyvinvointiin. Kiinalainen tiedemaailman lahjakkuus Xin Huang tuli mukaan tutkimaan, miten vehnäyliherkkyyttä aiheuttavia ominaisuuksia voitaisiin vähentää tuotteissa. Fazer ja Xin Huang löysivät toisensa tohtorit ja yritykset yhdistävän PoDoCo-ohjelman kautta.

Kaikkien tuntema suomalainen perheyritys Fazer pyrkii kunnianhimoisesti kehittämään tuotteita, jotka vastaavat entistä paremmin terveyteen ja hyvinvointiin liittyviin kuluttajatarpeisiin. Suolistoon liittyvät ongelmat ja sairaudet ovat yleistyneet ja niin ovat myös vehnään liittyvät yliherkkyydet ja allergiat.

Fazerin tutkimusyksikkö tekee pitkän tähtäimen tutkimusta, jonka tavoitteena on kehittää markkinoille mm. vatsaystävällisempiä tuotteita herkkävatsaisille. Siksi Fazerin tutkimusjohtaja Jussi Loponen iloitsee, että yhtiön jo entuudestaan laajaa tutkimustoimintaa pystyttiin vahvistamaan uuden väylän kautta.

”Xin on ensimmäinen PoDoCo-ohjelman kautta Fazerille löytynyt tohtori. On ollut hienoa saada Xin tutkimaan kanssamme Fazerin liiketoiminnan kannalta erittäin tärkeää teemaa. Suosittelen ohjelmaa yrityksille, jotka haluavat löytää uusia keinoja toteuttaa kehitys- ja innovaatiotyötä. Ohjelma toimii loistavana linkkinä yrityksen ja akateemisen tutkimuksen välillä ja olemme päässeet ottamaan huippututkimusta käyttöön Fazerilla,” iloitsee Loponen, joka on kansainvälisesti arvostettu tutkija ja asiantuntija.

Jo satakunta tohtoria on löytänyt tiensä yrityksiin säätiöiden rahoittaman PoDoCo-ohjelman kautta. Ohjelmaan etsitään jälleen uusia tohtoreita ja yrityksiä ja kevään PoDoCo-hakuun ehtii vielä mukaan – hakuaika on 1.3.-15.4.2019!

Vatsaystävällisempien tuotteiden kehittämiseen on suuret mahdollisuudet

Vehnäyliherkkyyksien takia monet kuluttajat välttelevät vehnätuotteita, vaikka heillä ei olisi diagnosoitu keliakiaa.

“Vehnäyliherkkyyden eri piirteitä on tutkittu melko vähän ja lisää tutkimusta tarvitaan. Tapauksissa, joissa keliakia ei aiheuta vehnäyliherkkyyttä, syynä voivat olla vehnän ATI-proteiinit. Tutkimuksessani pyritään selvittämään molekyylitasolla, miten ATI-proteiinien määrää voitaisiin vähentää leipomisprosessin eri vaiheissa”, selittää Xin Huang, nuori lahjakas elintarviketieteen tohtori Helsingin yliopistosta.

Tutkimusjohtaja Loponen uskoo, että vehnäyliherkille erittäin merkittävä tutkimus poikii tuloksia.

“Tutkimus on Fazerille tärkeää, koska viljojen aiheuttamat vatsavaivat tarkoittavat sitä, että noin viidennes kuluttajista välttää Fazerin tuotteita vehnän takia eli kyseessä on liiketoiminnallisesti tärkeä alue. Xinin tutkimus edistää olennaisesti vehnäyliherkkyyden ymmärrystä ja uskon, että pitkällä tähtäimellä tulee ratkaisuja, joita voidaan hyödyntää tuotekehityksessä”, toteaa Loponen.

Yhteistyö tiedemaailman ja yritysmaailman välillä tärkeää

Sekä Loposelle että Xinille osallistuminen PoDoCo-ohjelmaan korostaa tiedemaailman ja yritysmaailman yhteistyön merkitystä.

“Olen ylpeä, että Fazer panostaa tutkimukseen ja arvostaa tiedettä. Monella Fazerin työntekijällä, itseni mukaan lukien, on vahva akateeminen tausta ja Fazerilla ymmärretään, että sitä kautta saadaan osaamista taloon”, Loponen kiittelee työnantajaansa.

“Suosittelen PoDoCo-ohjelmaa nuorille tohtoreille. Akateemisessa maailmassa keskitytään tutkimaan yhtä aihetta yksityiskohtaisesti ja usein unohdetaan miten nämä asiat liittyvät isoon kuvaan. Tietoa on tärkeä päästä soveltamaan käytäntöön”, huomauttaa Xin.

PoDoCon hyödyt ovat kiinalaistohtorin mukaan laajat.

“Ohjelman kautta tutkijat pääsevät työskentelemään monitieteellisessä ympäristössä, jossa yhteistyö- ja kommunikaatiotaidot kehittyvät. Fazerilla on myös laajat kontaktit maailman parhaisiin tutkijoihin, joten minulla on nyt enemmän resursseja käytössä tulevissa tutkimuksissa”, Xin iloitsee.

 

PoDoCo-ohjelman apurahahakukierros on meneillään 15.4.2019 asti!

Ohjelmaan voi osallistua toimialasta riippumatta mikä tahansa yritys ja kuka tahansa väitöskirjan vastikään tehnyt tai lähiaikana väittelevä henkilö.

 

Lue alkuperäinen STT Infon tiedote