PoDoCo tarjoaa mahdollisuuden riskittömään rekryyn

Gayathri Murukesan ja Toni Luomaranta

Tohtorit Gayathri Murukesan ja Toni Luomaranta poistavat maailman valtamerien rehevöitymisongelmaa jalostamalla levistä bioraaka-ainetta. Origin by Ocean on löytänyt heidät PoDoCon kautta. Kuva Mari Granström

Ohjelman kautta yritykset ja tutkijat voivat varmistaa, että yhteistyö lähtee lentoon.

Origin by Oceanin tähtäimessä on poistaa Itämerestä sinilevää jalostamalla sitä teollisuuden tarpeisiin. Biojalostamo pystyy myös hyödyntämään muita haitallisia ja viljeltyjä makrolevälajeja kuten rakkohaurua ja sargassoa. Suomen ensimmäisen leväbiojalostamon pitäisi aloittaa toimintansa vuonna 2025 ja tuottaa levistä bioraaka-ainetta muun muassa kosmetiikka-alan sekä elintarvike-, tekstiili- ja pakkausteollisuuden tarpeisiin.

Startup on saanut täysin uudenlaisen liiketoiminnan kehittämiseen osaajia PoDoCo-ohjelman (Post Docs in Companies) avulla. Johtava levätutkija Gayathri Murukesan aloitti yrityksessä PoDoCo-ohjelman kautta vuonna 2021. Sinilevän sielunelämään perehtynyt tutkija löydettiin yritykseen Turun yliopistosta.

”Huomasimme nopeasti, miten hyvä PoDoCo-ohjelma on yrityksille, etenkin startupille, koska se on aika riskitöntä. Siinä molemmat pääsevät tutustumaan toistensa tekemiseen hyvin läheltä. Akatemiasta tulijalle se on mahdollisuus nähdä, miten työskentely teollisuudessa eroaa yliopistomaailmasta. Vuoden aikana pääsee oppimaan kaupallista puolta ja teollista tekemistä”, Origin by Oceanin toimitusjohtaja Mari Granström kertoo.

Mitä enemmän Origin by Ocean tuottaa bioraaka-ainetta, sitä enemmän ravinteita meristä poistuu. Yritys tähtää kuitenkin myös koko bisnesmallissaan uudenlaiseen, täysin läpinäkyvään ja sekä ympäristön että sosiologisten vaikutusten suhteen kestävään ajatteluun. Tätä kehittää yrityksen toinen podocolainen, tuotantotalouden väitöstutkimustaan Tampereen yliopistossa tehnyt Toni Luomaranta.

Jo yli 200 tohtoria yrityksiin

”PoDoCo-ohjelma on yrityksille ja tohtorille eräänlainen pehmeän laskun rekrytointikanava. PoDoCon aikana pystytään molemmin puolin katsomaan, vastaako yhteistyö odotuksia. Tämän lisäksi tietenkin voidaan testata, ottaako esimerkiksi kehitteillä oleva liiketoimintaidea tulta alleen”, sanoo PoDoCo-ohjelman vetäjä tohtori Seppo Tikkanen DIMECC Oy:stä.

Vuonna 2015 käynnistyneen PoDoCo-ohjelman kautta on saatu yrityksiin jo 212 tohtorin osaamista. Täysin toteutuneiden PoDoCo-projektien tuloksena 90 prosenttia apurahan saaneista on työllistynyt yhteistyöyritykseen.

PoDoCo-ohjelmaa rahoittavat Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Maa- ja vesitekniikan tuki ry, Svenska Kulturfonden, Svenska litteratursällskapet i Finland, Tekniikan edistämissäätiö, KAUTE-säätiö, Liikesivistysrahasto, Maj ja Tor Nesslingin säätiö, sekä Paulon Säätiö sijoittaen yhteensä ohjelmaan vuosittain noin 800 000 euroa. Tämä mahdollistaa noin 20 kokovuosiapurahan myöntämisen vuosittain.

Ohjelmaan voi osallistua toimialasta riippumatta mikä tahansa yritys ja kuka tahansa väitöskirjan vastikään tehnyt tai lähiaikana väittelevä henkilö.

PoDoCo®-ohjelman syksyn apurahahaku on avoinna 15.9.-31.10.2022