PoDoCon avulla uudet keksinnöt siirtyvät tutkimuksesta tuotteisiin

Turun yliopistossa kehitettyä uudenlaista materiaalia sovelletaan tuotantoon tamperelaisessa tiivisteratkaisuja tuottavassa TT Gasketsissa. Post Docs in Companies (PoDoCo) -ohjelman kevään 2023 apurahan saa 11 tohtorien ja yritysten yhteistyötä.


Post Docs in Companies -ohjelman (PoDoCo) kevään 2023 hakukierroksella rahoitusta saa 11 tohtorien ja yritysten yhteistyöprojektia.
Turun yliopiston tutkijatohtori Ian Machadon ja tiivisteratkaisuja kansainvälisesti kaikille teollisuudenaloille tuottavan tamperelaisen TT Gasketsin yhteistyössä tutkitaan uudenlaisen väärennöksiä estävän materiaalin käyttöönottoa.
”TT Gaskets on tutkinut älytuoteasiantuntija Jaakko Niukkalan johdolla erilaisia väärennöksenestomenetelmiä usean vuoden ajan. Näihin menetelmiin sisältyy niin fyysisiä merkkauksia, kuten tuotenumerot ja juoksevat numeroinnit, tuotteisiin laserilla ja mustesuihkulla kuin ohjelmistotasolla tehtävää tuotetunnistusta, jotka perustuvat yksilöllisiin QR-koodeihin”, TT Gasketsin toimitusjohtaja Aleksi Arpiainen kertoo.
TT Gasket on kertonut tutkimuksistaan blogisarjassaan, mikä poiki yhteydenoton Turun yliopiston Älykkäiden materiaalien kemian tutkimusryhmältä.

TT Gasketsin tiivisteisteisiin yhdistetään PoDoCo-hankkeessa fotokromaattisia materiaaleja. Kuva: DIMECC
TT Gasketsin tiivisteisteisiin yhdistetään PoDoCo-hankkeessa fotokromaattisia materiaaleja. Kuva: DIMECC

”He kertoivat kehittäneensä materiaalin, joka soveltuisi myös silmälle näkymättömien merkkausten tekemiseen ja olimme heti kiinnostuneita tutkimaan sen potentiaalia omissa sovelluksissamme. Teimme kehitystyötä yhdessä tutkimusryhmän kanssa kokeillen aineen sekoittamista silikoniin, jota silkkipainamme tiivisteisiin niiden tiivistysominaisuuksien parantamiseksi. Tulokset olivat lupaavia, joten päätimme jatkaa yhteistyötä.”

Ian Machado jatkaa tutkimuksia PoDoCon avulla. Hän pitää älykkäiden fotokromaattisten materiaalien käyttösovellusten kehittämistä on hyvänä esimerkkinä akatemian ja teollisuuden yhteistyöstä.
“Matkalla on vielä monia haasteita, esimerkiksi merkkausten tuotannon ja pitoisuuksien optimointi sekä menetelmään sopivien uusien infrastruktuurien suunnittelu”, Ian Machado kertoo.
”Tavoitteenamme on selvittää, miten fotokromista materiaalia olisi helpointa soveltaa omaan tekemiseemme, millaisia olosuhteita se kestää ja kuinka pieninä pitoisuuksina se on vielä havaittavissa. Onnistuessaan hankkeella on mahdollisuus luoda tuotteidemme tunnistettavuuden ja turvallisuuden parantumisen lisäksi myös materiaalin kaupallistaminen muille varaosamarkkinassa toimiville yrityksille esimerkiksi lisenssimallin avulla. Tämä toisi parhaimmillaan merkittävän kasvun liiketoimintaamme”, Aleksi Arpiainen sanoo.

Säätiöiden rahoittama

Vuonna 2015 käynnistyneen PoDoCo-ohjelman kautta on saatu yrityksiin jo 234 tohtorin osaamista. PoDoCon kautta apurahaa on haettu 444 hankkeeseen. Täysin toteutuneiden PoDoCo-projektien tuloksena 90 prosenttia apurahan saaneista on työllistynyt yhteistyöyritykseen.
PoDoCo-ohjelmaa johtaa DIMECC ja sen rahoittavat Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Maa- ja vesitekniikan tuki ry, Svenska Kulturfonden, Svenska litteratursällskapet i Finland, Tekniikan edistämissäätiö, KAUTE-säätiö, Liikesivistysrahasto, Maj ja Tor Nesslingin säätiö, sekä Paulon Säätiö sijoittaen yhteensä ohjelmaan vuosittain noin 800 000 euroa. Tämä mahdollistaa noin 24 kokovuosiapurahan myöntämisen vuosittain.
PoDoCo-ohjelmaan voi osallistua toimialasta riippumatta mikä tahansa yritys ja kuka tahansa väitöskirjan vastikään tehnyt tai lähiaikana väittelevä henkilö: www.podoco.fi.


Syksyn PoDoCo-apurahakierros on avoinna 15.9.-31.10.2023