Origin by Ocean -startupille PoDoCosta sinileväosaamista ja kestävä bisnesmalli

Origin by Oceanin laboratorio sijaitsee Espoon Otaniemessä. PoDoCon kautta yritykseen tulleet tohtorit Gayathri Murukesan ja Toni Luomaranta poistavat maailman valtamerien rehevöitymisongelmaa jalostamalla levistä bioraaka-ainetta. Kuva Mari Granström

Origin by Ocean poistaa Itämerestä sinilevää jalostamalla sitä teollisuuden tarpeisiin. Biojalostamo pystyy myös hyödyntämään muita haitallisia ja viljeltyjä levälajeja kuten rakkohaurua ja sargassoa. Suomen ensimmäisen leväbiojalostamon pitäisi aloittaa toimintansa vuonna 2025 ja tuottaa levistä bioraaka-ainetta muun muassa kosmetiikka-,  elintarvike-, tekstiili – ja pakkausteollisuuden tarpeisiin. Levistä jalostetuista sokerituotteista, sakeuttajista ja emulgaattoreista ovat jo kiinnostuneita muun muassa Kiilto, Marimekko ja Valio.

Vuonna 2019 perustettu startup on saanut täysin uudenlaisen liiketoimintansa kehittämiseen osaajia PoDoCon kautta. Johtava levätutkija Gayathri Murukesan aloitti yrityksessä PoDoCo-ohjelman kautta vuonna 2021.

”Meillä on kaksi erilaista lähtöraaka-ainetta, makrolevä ja mikrolevä, joista sinilevä kuuluu jälkimmäisiin. Heti yrityksen perustamisen jälkeen tarvitsimme mukaan henkilön, joka tuo meille sinileväosaamisen ja siihen tarvittavan tutkimusmuskelin. Gayathri oli nimenoman erikoistunut sinilevän sielunelämään. Hän on vastannut myös Helsingin yliopiston kanssa aloitetusta sinileväyhteistyöstä”, Origin by Oceanin toimitusjohtaja Mari Granström kertoo.

Turun yliopistosta väitellyt Murukesan palkattiin PoDoCo-jakson jälkeen yritykseen parikymmenpäiseen kemistien, biologien, insinöörien ja muiden osaajien joukkoon.

”Huomasimme aika nopeasti, miten hyvä PoDoCo-ohjelma on yrityksille, etenkin kaltaisellemme startupille, koska se on aika riskitöntä. PoDoCossa yritys ja tutkija pääsevät tutustumaan puolin ja toisin toistensa tekemiseen hyvin läheltä. Akatemiasta tulija saa mahdollisuuden nähdä, miten työskentely teollisuudessa eroaa yliopistomaailmasta. Vuoden aikana pääsee oppimaan kaupallista puolta ja teollista tekemistä, ja huomaa, onko se sitä, mitä haluaa tehdä.”

Kestävä bisnesmalli Itämereltä Karibialle

Origin by Ocean on tällä hetkellä teollistamisvaiheessa ja se etsii sijoituspaikkaa biojalostamolle, joka pystyy jalostamaan vuosittain 80 000 tonnia leväraaka-ainetta.

Mitä enemmän yritys tuottaa bioraaka-ainetta, sitä enemmän ravinteita meristä poistuu. Yritys tähtää kuitenkin myös koko bisnesmallissaan uudenlaiseen ajatteluun. Tätä alkaa syyskuusta alkaen kehittää yrityksen toinen podocolainen, Toni Luomaranta, joka on tehnyt väitöstutkimustaan Tampereen yliopiston tuotantotalouden yksikössä.

”Haluamme kehittää bisnesmalliamme siihen suuntaan, että kestävä toiminta näkyy koko arvoketjussa. Olemme siinäkin mielessä edelläkävijöitä, että säilytämme kapitalismin tietyt ehdot, mutta haluamme, että bisnesmallimme oikeasti läpinäkyvä ja kestävä paitsi ympäristön myös sosiologisten vaikutusten suhteen”, Granström kuvailee.

Origin by Oceanin tähtäimessä ei ole vain Itämeren pelastaminen, sillä leväongelma on maailmanlaajuinen. Esimerkiksi Karibialla yritys kerää sargassolevää. Yrityksen bisnesmallin pitäisi toimia ympäristön ja yhteisön kannalta positiivisesti joka paikassa.

”Karibialla ihmiset taistelevat joka päivä ympäristöongelmansa kanssa ja se vaikuttaa heidän jokapäiväiseen elämäänsä. Suomessa meillä on aivan jäätävä ongelma Itämeren suhteen, mutta ihmiset eivät koe sitä yhtä uhkaavana omalle elämälleen, vaikka se on uhka luonnolle.”

Toni Luomarannan kanssa Granström on käynyt ensimmäisiä keskusteluja jo puolitoista vuotta sitten.

”Silloin aika ei ollut vielä oikea meidän yhteistyöllemme. Nyt Tonin opinnot olivat siinä vaiheessa, että tämä oli mahdollista ja yrityksellä oli tieto siitä, minkälaista osaamista tarvitaan”.

Syyskuussa Luomarantaa odottavat jo asiakastapaamiset.

”Startupissa se menee niin, että heitetään aika syvään päätyyn ja heti pääsee ja joutuu tekemään, Granström kertoo.

Luomanrannan PoDoCo-säätiönä on Maa- vesitekniikan tuki MVTT, Gayathri Murukesanin PoDoCo-rahoittajana oli Nesslingin säätiö.

”Nesslingin säätiö tuki valtavasti Gayathrin PoDoCo-jaksoa. He ovat pitäneet meitä kuin kukkaa kämmenellä”, Granström kiittelee